Můj blog
Ukládání tuků
Špatně jíte. Konzumace vysoce zpracovaných potravin a nápojů s velkým množstvím cukru vede k tloustnutí a může být i příčinou přibírání na určitých místech. Pokud máte nadměrnou zálibu v sacharidových jídlech, hrozí vám ukládání tuku na stehnech. Konzumace sladkých, ale i silně solených jídel pro změnu způsobuje faldíky na kolenou, a to v důsledku vzniku […]
Číst článekZ nedokonalých jídel je možné vytvářet smysluplná.
Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého porovnávání se s ostatními muži. Tlaku na výkon. Autodestrukce. „Většinou ke mě chodí muži, kteří se začínají ‚rozpadat‘ a chtějí s tím něco dělat,“ říká mentor zdravého životního stylu Jakub Milý. Na první kolej je vrací nejen s pomocí silového tréninku. Vedle fyzického tréninku […]
Číst článekTuční Češi v číslech. Kolik jich trpí obezitou a jak jsou úspěšní v hubnutí?
Češi mají s nadváhou velké problémy. Obezitou trpí každý čtvrtý, ovšem jen polovina z nich se s tím snaží něco udělat, a dokonce pouze každý desátý se odhodlal řešit svůj problém s odborníky. Co ukazují další aktuální data z výzkumů, píše týdeník 5plus2. 28 procent obézních Čechů Tedy těch, u nichž podíl tuku v jejich […]
Číst článekVejce mají špatnou pověst neoprávněně. Jak prospívají našemu zdraví?
Vejce jsou ceněna jako zdroj živin a nemusíme si je tedy dopřávat jen na Velikonoce. Dlouhou dobu měla špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu a zapomínalo se, že obsahují hlavně řadu zdraví prospěšných látek. Vědci však zjistili, že cholesterol ve vaječných žloutcích není pro zdraví nebezpečný. Lidské tělo si totiž reguluje hladinu cholesterolu samo. Má-li […]
Číst článekJátra mají neuvěřitelnou schopnost regenerace. Dopřejte jim očistu
Únava, pocení, ztráta chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, nevolnost, nažloutlá kůže či tmavé kruhy pod očima? Tak se oslabená játra hlásí nejčastěji. Naštěstí existují způsoby, jak je posílit a těmto příznakům předcházet. Játra patří mezi nejvýkonnější lidské orgány, ale také ty nejsložitější. Vyrábějí žluč, která napomáhá při trávení potravy, metabolizují bílkoviny, tuky i sacharidy, upravují […]
Číst článekNedělat nic a hubnout? Proč věnovat pozornost bazálnímu metabolismu
Necvičit a přesto spalovat více kalorií. Zní to moc dobře na to, aby to byla pravda? Vidíte, a ono to jde. Stačí věnovat trochu více pozornosti svému bazálnímu metabolismu a trošku ho popohnat. Faktor, na který se zapomíná Boj s nadváhou a hledání zdravějšího životního stylu se soustředí na dva základní pilíře: správnou stravu a […]
Číst článekVysokoproteinová dieta a její rizika. Kdy pomůže a kdy naopak uškodí?
Mnoho lidí se na začátku roku snaží zhubnout. Prostředkem, jak co nejrychleji dosáhnout vysněné postavy, může být i oblíbená keto dieta. Jdou po ní sice kila dolů, mnohdy však za cenu poškození ledvin. Na co si dát pozor? Keto dieta, nazývaná také jako vysokoproteinová dieta, je založena na nadměrném příjmu bílkovin, tuků a minimálním příjmu […]
Číst článekKouření, nadváha nebo cholesterol připraví cévy až o desítky let. Spočítejte si, jak si krátíte život
Že alkohol a cigarety výrazně škodí lidskému organismu, není nic nového. Lidé holdující těmto neřestem ale zřejmě netuší, jak přesně na tom jejich cévy po letech kouření nebo nadměrného pití alkoholu skutečně jsou. Prozradit to může výpočet cévního věku. Ten napoví, za jak dlouho se céva může zúžit tak, že hrozí její úplné ucpání. Čisté […]
Číst článekMikrobioložka: Střevní mikrobiom ovlivňuje náš spánek i úzkostné stavy
Mikrobioložka Iva Kotásková zkoumá střevní mikrobiom a v rozhovoru vysvětluje, proč je důležité nejíst stále totožné přílohy, proč nám škodí alkohol a kouření a jakým způsobem jídelníček ovlivňuje naše psychické zdraví. (Vystudovala obor Mikrobiologie a biotechnologie na PřF Masarykovy univerzity, dizertační práci v oboru Lékařská mikrobiologie a imunologie obhájila na Lékařské fakultě MU. Působila jako […]
Číst článekZápadní svět se zdravotně sype. Náš životní styl je neslučitelný se životem
Petr Havlíček (54); vystudoval obor zootechnika se specializací na potravinářské technologie na Vysoké škole zemědělské v Brně. V mládí se věnoval kulturistice, což ho přivedlo k zájmu o zdravé stravování. Začínal jako odborný konzultant ve společnosti HC Compact, pokračoval ve firmách Energus a Nutrend. Dnes působí v Centru Petra Havlíčka v pražských Dejvicích. Jako výživový […]
Číst článek